Ομαδικές Ασφαλίσεις Ζωής & Υγείας

Οι μεγάλες επιχειρήσεις πολυ  συχνα προσφέρουν μια μεγάλη ποικιλία ομαδικών προγραμμάτων, στόχος των οποίων είναι η οικονομική εξασφάλιση τόσο των εργαζομένων όσο και των οικογενειών τους. Τα ομαδικά ασφαλιστήρια χρηματοδοτούνται συνήθως από τους εργοδότες, οι οποίοι καταβάλλουν παροχές σε περίπτωση που οι εργαζόμενοί τους χάσουν τη ζωή τους, αρρωστήσουν ή  πάθουν κάποιο ατύχημα με αποτέλεσμα να χάσουν το εισόδημά τους.
«H ομαδική ασφάλιση είναι μια μορφή ασφάλισης  που προσφέρει παροχές σε έναν αριθμό ατόμων μέσω ενός συμβολαίου. Συνήθως προ της ασφάλισης δεν απαιτούνται ούτε ιατρικές εξετάσεις ενώ τα πιστοποιητικά ασφάλισης εκδίδονται σε απόδειξη της ασφάλισης». Τα ομαδικά ασφαλιστήρια συμβόλαια διαφέρουν από τα ατομικά συμβόλαια. Οι βασικότερες διαφορές τους είναι τέσσερις:

1)Στις ομαδικές ασφάλειες η κάλυψη γίνεται μέσω ενός συμβολαίου.

2)Το κόστος τους είναι πολύ χαμηλότερο(απο  τα  ατομικα).

3)Στα ομαδικά ασφαλιστήρια δεν απαιτούνται αποδεικτικά ασφαλισιμότητας.

4)Η τιμολόγηση γίνεται βάσει της εμπειρίας.

Τα ομαδικά συμβόλαια νοσηλείας και ιατροφαρμακευτικών εξόδων αποτελούν  εξαιρετική παροχή η οποία προσφέρεται από αρκετές εταιρείες προς τους εργαζόμενούς τους,αφου  καλύπτουν σημαντικά έξοδα όπως νοσήλεια σε ιδιωτικές κλινικές, επισκέψεις σε ιδιώτες γιατρούς, διαγνωστικές εξετάσεις, επιδόματα νοσηλείας και τοκετού κλπ.

Η πολύ ουσιαστική αυτή παροχή δίνει ένα εξτρα κίνητρο απόδοσης στους εργαζόμενους οι οποίοι αισθάνονται πιο σίγουροι και ασφαλείς σε περίπτωση που συμβεί ένα απρόοπτο περιστατικό σε αυτούς ή στα μέλη της οικογένειάς τους τα οποία και αυτά μπορούν να συμπεριληφθούν στην ασφάλιση με χαμηλό κόστος

ΟΜΑΔΙΚΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ .

Αρκετες  επιχειρησεις(παντα  σε  συμφωνια  με  τους  εργαζομενους  τους),παρέχουν πλήρως ή με  συμμετοχή, ομαδικό συμβόλαιο σύνταξης,κατι  που  αποτελει  ευτυχη  συγκυρια  για  καθε  εργαζομενο.

Ιδιαίτερα μετά την πρόνοια του πρόσφατου νόμου φορολογικού νόμου 4172 τα κίνητρα και οι δυνατότητες για τα ομαδικά ασφαλιστήρια έχουν αυξηθεί. Παρόλα αυτά όμως κανένα ομαδικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο δεν εξασφαλίζει ισόβια μηνιαία σύνταξη! Το μόνο  δεδομενο είναι το ποσό του εφάπαξ που αντιστοιχεί στο κάθε εργαζόμενο αφού αυτό είναι συνυφασμένο με τις εισφορές του. Η ασφαλιστική εταιρεία θα καθορίσει το ποσό της σύνταξης την ώρα της συνταξιοδότησης σύμφωνα με τους όρους που θα ισχύουν εκείνη την εποχή οι οποίοι σαφώς θα είναι δυσμενέστεροι από τους σημερινούς.